2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
Les
Home Werk In Progressie Portfolio Contact
2007

Hier zul je commentaar, foto's van de progressie en foto's van de eindresultaten van de werken vinden die ik heb beëindigd in het jaar 2007. Klik op de foto's om te vergroten!

Tijgeroog
1. Deze afbeelding kwam ik, net als de 2 kalfjes, toevallig en geheel onverwachts tegen. Het stond me meteen aan, en ik wist, al zocht ik verder, dat ik mijn zinnen toch op dit schilderij ging zetten. Het is een tijgeroog en hoe langer je kijkt hoe meer kleur je ziet in de afbeelding. Ik heb écht zin om hem in te vullen maar ik heb slechts tijd gehad om alleen een vlugge opzet te maken. Hier heb ik alweer geleerd, dat je beter met de groffe contouren kunt beginnen dan meteen het oog een plaats te geven, want je kunt er vanuit gaan dat je dan nog lang aan het zoeken bent. Ik heb de wenkbrauw, om het zo maar even te noemen, eerst gedaan, en hierdoor zag ik meteen waar alle strepen en schaduwen moesten komen te staan.

2. De tweede foto is na een paar uur werk gemaakt. Waar ik nog ontevreden over ben is over de iris en de pupil. Deze zijn niet zoals op de foto, ze moeten nog anders. Ook de kant van de neus (rechterkant van het schilderij) is nog te streperig. Het witte gedeelte, zeg maar de wenkbrauwen zijn ook nog niet zo harig.

3. Aan al deze aandachtspunten heb ik proberen te werken. Met een tamponeerkwast heb ik een nieuwe techniek leren kennen om de iris te krijgen zoals ik bedoelde. Ik ben er alleen te vroeg mee gestopt, zodat het bedoelde effect nog steeds niet aanwezig is. Wel heb ik het harige in de wenkbrauw weten te krijgen, maar ik vind alles onder en rechts naast het oog erg lelijk, dus dat komt allemaal de volgende (laatste??) keer.

4. Hèhè, de tijgeroog is eindelijk af. Ik heb mijn best gedaan om het harig genoeg te maken, maar niet te druk. Rechtsonder is iets mooier geworden, helaas nog niet naar mijn smaak. Ik heb het oog opnieuw ingevuld, heb zwart gebruikt voor de pupil (de rest doe ik met ultramarijn en omber gebrand). Na wat tips te hebben ingevoerd heb ik de tijgeroog beëindigd!
foto

foto

foto

foto

Hondje van Pastel
1. Ik heb meteen het hele A3 papier ingevuld. Ik wil veel met kleur gaan spelen, met ongebruikelijke kleuren zoals groen, geel, paars en blauw. Dit komt omdat de foto die ik voor deze opdracht heb gekregen niet van hoge kwaliteit is, en je hierdoor deze kleuren ziet. Het misstaat niet dus ik kijk wat er van komt. Op sommige plaatsen zie je al een klein beetje paars en in de hond zelf groen. Waarschijnlijk gaat deze tekening niet veel tijd kosten aangezien er niet zoveel details zijn te tekenen vanwege de licht vage foto, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vlinder. Er zullen gauw nieuwe vorderingen zijn!

2. Ik heb de hond zelf wat minder streperig gemaakt. Dit is waarschijnlijk het eerste dat opvalt, maar ook de achtergrond heb ik sterk aangepast. Ik heb er een mysterieuze kleurenverloop van gemaakt. Groen, blauw, paars, grijs, bruin en zwart komen niet alleen in de achtergrond maar ook in de hond zelf voor. Ik ben ook een klein beetje gaan experimenteren met rood. Dit maakte de hond een stuk levendiger. De vorm van de kop wil ik nog veranderen, de borst moet iets lager en ik wil dat de kop mooier naar voren komt.

3. Heel veel heb ik er niet aan gedaan. Ik heb nog een klein beetje aan de kop gewerkt. De ogen waren erg weinig werk en toch zijn ze sprekende hondenogen geworden. Bij de achtergrond heb ik niet meer naar het voorbeeld gekeken. Ik ben slechts gaan uitproberen en op een gegeven moment was het gewoon af. Ik heb hem gesigneerd en ben er definitief mee gestopt.
foto

foto

foto

Kalfjes
1. Op een doek van 70 bij 50 ben ik begonnen met twee kalfjes. De achtergrond is een groot weiland en op de voorgrond staan twee speelse kalfjes. Ik ben al op een aantal moeilijkheden gestuit: het rechtse zwarte kalfje heeft op het voorbeeld geen oog. Deze moet ik dus zelf verzinnen want een kalf zonder oog dat staat natuurlijk niet. Op de eerste foto's zie je wel een oog, maar deze ga ik nog verplaatsen. Het tweede probleem was het gras. In het begin waren dit vage vlekken die nergens op leken, maar ik heb een waaier-penseel aangeschaft die een uitkomst is voor gras en dunne lijntjes, wanneer je met acryl werkt. Op de foto's die binnenkort op de site komen te staan zul je zien dat de diepte van het weiland nog niet helemaal correct is, dus hier moet ik nog wat aan doen, maar het gras op de voorgrond is erg naar mijn zin. De kalfjes zelf dat is het volgende punt waar ik aan ga werken. De stand van de kromme poten zijn goed, misschien wat overdreven maar het ziet er lekker speels uit. De kop van de bruine kalf is wat aan de brede kant dus hier moet ik nog aan werken.

2. Ik ben weer wat verder gekomen met de kalfjes. Op het eerste gezicht zie je weinig veranderingen, maar ik heb een klein beetje meer diepte voorin het weiland aangebracht en nu ben ik definitief met de achtergrond klaar. Wat een opluchting! Verder heb ik gevochten met de invulling van de kalfjes en het oog van de rechterkalf maar na even zoeken stond hij er meteen naar mijn zin op. De kop van de bruine kalf gaat nog veel werk vergen en de borst van de zwarte kalf krijgt ook nog even aandacht. Hopelijk kan ik hem daarna signeren!

3. De laatste vordering, de laatste foto dus, heeft 2 uur geduurd. Dit waren de puntjes op de i's zetten; ik heb de ogen van het bruine kalf afgemaakt, wat details op de vachten, de oren waren nog niet naar mijn zin en ik heb nog meer diepte in het weiland proberen te brengen. Het is iets drukker geworden, maar omdat het nu klopt ben ik er wel tevreden over. Ik heb hem gesigneerd, maar in eerste instantie had ik het donkerbruine signatuur op het lichte gras gezet. Het viel me teveel in het oog dus heb ik het tekentje in het blauw op het groenere gedeelte van het gras geplaatst. Het was soms vermoeiend om te horen dat iedereen vond dat ze al lang af waren (na de eerste foto zelfs al!) maar misschien ben ik er wat te perfectionistisch op doorgegaan. Dit was zo'n werk waarmee je blij bent om ermee te stoppen. Even aan de kant zetten!
foto

foto

foto

foto

Vlinder
1. Als eerste ben ik natuurlijk begonnen met de groffe contouren. Het valt niet altijd mee om een vlinder zo perfect als het kan, met zo symmetrisch mogelijke vleugels, op papier of doek te krijgen. In dit geval papier want het is pastel waar ik deze keer mee werk. Vervolgens heb ik al een klein stukje van de achtergrond ingevuld, met onder andere de opvallende paarse bloem.

2. Het heeft even geduurd, maar ik ben weer verder gegaan met de vlinder. Wat je nu ziet is dat ik de vlinder een heel eind heb ingevuld, echter, dit is pas het eerste laagje. Er zullen er waarschijnlijk nog 2 volgen. Ik heb me vooral gefocust op de achtergrond; veel bladeren al deels ingevuld en de twee paarse bloemen een flinke invulling gegeven. Dit is toch meer werk dan verwacht, en hier wordt nog wel even aan besteed!

3. De vlinder is al een heel eind ingevuld en vorm gegeven, dit is de 2de laag. Hierover komt nog de zwartste laag, maar hoe langer ik naar het voorbeeld kijk, hoe meer kleuren ik in het donkere zie. Ik heb ook een beetje aan de achtergrond gewerkt. De achtergrond is nog het meeste werk aangezien ik hier nog een hoop bij moet improviseren. Toch zie ik het positief in en het eind is al een klein beetje in zicht.

4. Na het vullen van de achtergrond en de details van de bloemen en bladeren bij te hebben gewerkt ben ik de puntjes op de i's gaan zetten in de vlinder. De laatste laag heb ik toch al gauw gedaan. Ik hoefde slechts het zwarte vlak bij te werken, wat lijnen aan te brengen in het gele gedeelte en wat witte strepen bij de randen. Ook aan het lijfje moest ik nog een aantal kleine veranderingen toepassen. Ten slotte heb ik hem gesigneerd en dat betekent dat ik ben gestopt met dit project. Het is waar wat ze zeggen. Het begin is moeilijk, maar om te stoppen is misschien nog moeilijker!
foto

foto

foto

foto

3 konijntjes op muur
1. Ik heb een lichte opzet gemaakt zodat ik de groffe lijnen van de muur en de plaats en vorm van de konijntjes weer heb gegeven. Vervolgens heb ik met zeer lichte pasteltinten de achtergrond-muur ingevuld. Ook heb ik een begin gemaakt aan de muur waar de konijntjes op zitten.

2. Ik heb niet veel meer aan de achtergrond gedaan. Deze vond ik goed genoeg om zo te laten. De konijntjes waren alledrie ongeveer wel hetzelfde om in te vullen. Met veel blauwtinten zijn ze al erg sprekend geworden. Ik heb eerst de middelste, de rechtse en toen pas de achterste ingevuld. Tenslotte nog wat kleine details aangebracht en hij was af.
foto

foto

foto

foto

Hond aan Maas
1. Acryl op doek, 30 x 40. Een hond aan de Maas. Ik schilder dit vanaf 2 foto's, 1 met een hond en de achtergrond maak ik van een aparte foto van de Maas. Er zit veel kleur in, wat fijn werkt. Ik heb nu het eerste laagje er al opzitten.

2. Nu heb ik er al een goede 2de laag opzitten. De bomen zijn al een heel eind en het water begint al echt water te worden. Nu de hond nog en dan gaat het opschieten. Zie de 3de foto van Hond aan de Maas bij Foto's van vorderingen.

3. Op de 4de foto bij Foto's zie je dat de brug af is en er een nieuwe laag op de hond is. Nu lijkt het wel dat ik met uitgeschoten ben met de blauwe verf, maar dit is puur voor de schaduwen. Soms laat ik hier niks meer van zien maar soms komt dit mij goed uit en krijgt het een ander resultaat dan dat ik verf op het palet meng. Tevens heb ik een aantal kleine veranderingen aan de kop aangebracht als je goed kijkt en vergelijkt met de vorige foto. Uiteindelijk zet ik er nog een foto op van het eindresultaat wat duidelijk in zicht is.

4. Ten slotte heb ik de laatste laag over de hond gedaan. Van de blauwe vlekken is niet veel meer te zien. De ogen heb ik zo sprekend mogelijk gemaakt, wat nogal moeilijk was aangezien er veel haar voor zat. Ook was het een uitdaging om de hond geen stijl haar maar krulletjes te geven.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

Einde