2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
Les
Home Werk In Progressie Portfolio Contact
2010
Hier zul je commentaar, foto's van de progressie en foto's van de eindresultaten van de werken vinden die ik heb beëindigd in het jaar 2010. Klik op de foto's om te vergroten!

Would you dare to come closer?
1. Ik heb veel stappen van de ogen gefotografeerd. Dit, om te laten zien dat zo'n oog er bij mij ook niet één, twee, drie op staat. De onderste laag is - vanzelfsprekend - erg licht. Ik ben namelijk bezig voor de glans. In de glans (op deze foto) is een beetje kleur van de pupil en de iris zichtbaar; vandaar de blauwe pupil. Op het volgende laagje spaar ik de glans meteen uit. Ook heb ik de glans niet zomaar bol of ovaal gemaakt; een oehoe huist in een bos dus de lucht (die de glans veroorzaakt) zal worden afgebroken door de bomen; de glans zal onregelmatig moeten worden. In de laatste laag breng ik alles goed op kleur. Dat moet nog gebeuren met het linkse oog.
2. Zo, een hoop veertjes geschilderd. Rondom de ogen vind ik het zelf een beetje rommelig, maar op de hoogte van de snavel word ik wel enthousiast. Ben wat aan het experimenteren wat betreft veren die over elkaar heen vallen. In hoeverre ik dat uit kan sparen en wanneer ik het weg moet krabben met mijn filamenten penseeltje. Daar gaan de haren inmiddels ook van opkrullen... Nog een klein stukje en dan is deze ook gereed voor de expositie in Bemmel!
3. Helaas, door wat tussengekomen opdrachten heeft dit schilderij de expositie in Bemmel niet mee mogen maken. Ik heb de veertjes onder zijn snavel min of meer afgeraffeld, omdat ik echt genoeg had van dit schilderij. Maar nu ik 'm terug zie, en vooral van veraf vind ik hem nog wel in evenwicht staan met de rest, qua details. Ik moet zeggen; ondeugend ransuiltje was véél en véél makkelijker.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto
Close-up
foto

Jackalope
Voor het eerst in mijn leven heb ik een ruilopdracht gedaan. Aileen (zie links) heeft voor mij Scylla uitgewerkt (zie einde foto-album). Ik ben voor haar de Jackalope uit gaan werken. De Jackalope is gedeeltelijk een haas, gedeeltelijk een hert. Hij lokt mensen mee om ze te laten verdwalen. En die verdoemde mensen hebben geen rooskleurige toekomst...
Een leuk vermeldbaar feit is dat de Jackalope behoorlijk zeldzaam is, gezien ze slechts in een hagelstorm kunnen voortplanten. Een hagelstorm ga ik niet maken, maar een mistige omgeving ga ik wel proberen. Tot zover mijn uitwijding over de Jackalope.
1. Kopje geschilderd. Nog niet genoeg diepte/realisme.
2. Aan kontje gewerkt. Nu nog naar elkaar toe werken...
3. Ben niet geheel tevreden over het hazenvachtje, maar het kopje is net wat meer naar mijn zin. Achtergrond heb ik ook aangebracht. Mist achter de Jackalope, en op de voorgrond best fel licht (zie schaduw) dus dat klopt eigenlijk niet helemaal. Maar aan de andere kant; het is mogelijk :)
foto

foto

foto

foto

foto
'Parasite' (c) Aileen (zie links). Bedankt!!

Caroline!
Surprise 2010... het Sinterklaasweekend. Voor dit meisje moest ik een surprise maken. Ik had een cadeau kunnen kopen, maar ik koos toch voor de uitdaging:
foto

foto

foto

foto

foto

foto

Terrible Billy II
1 | 2 >>
1. Opzet was niet moeilijk. Weer een aparte achtergrond bij een onderwerp van andere foto, alleen goed kijken naar perspectief. Ik twijfel dus nog of ik van het blauwe boven de railing lucht of water ga maken. Ik ben dit schilderij gaan maken omdat ik toch bang was dat de mensen die deze opdracht hebben gegeven ontevreden zouden worden over de positie van het andere portret. Daarom heb ik een wat algemenere positie gekozen voor een tweede portret.

2. De achtergrond een derde laag gegeven en een vaste vorm aan de hond gegeven. Een tweede laag voor de vacht en de ogen op een andere plaats gezet. Heb al veel mensen gehoord die deze positie beter vinden, echter ook opvallend veel die de andere Billy al erg mooi vonden.

3. Ik ben met de afwerking begonnen! De oortjes zijn zo goed als af, en ik ben met het voorhoofdje begonnen. Ook heb ik de schaduw op het dek zo egaal mogelijk gemaakt. De foto komt snel!

4. Verder aan de kop gewerkt, en rechtervoorpoot veranderd. Neus ook iets omhoog gebracht.

5. Snuit is af. Nu het lijfje nog!

6. De borst/nek is grotendeels geschilderd. Volgende keer een poot af?

7. Heb aan alle pootjes gewerkt. Ik denk dat er nog maar één à twee keer schilderen aan te komen zit, en dan is Billy af!

8. Yes, eindelijk klaar :D
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto
Close-ups

Awwww, isn't that cute?
1. BUT IT'S WRONG!!!
2. Voor het eerst parelmoerglans gebruikt. Niet heel erg netjes eruit gekomen. Het is echt permanent! Heb van deze veel geleerd :)
foto

What the hell??
1. Gevonden in het tijdschrift 'Vogels'. Echt een aanrader!!! Begonnen bij het oog, vanzelfsprekend. Ziet er nog een beetje rommelig uit, maar wie weet wat ik er nog van bak.
2. De veren heb ik te sienna gemaakt. Ik ben vooral bezig geweest dit een beetje te veranderen in omber gebrand. Dit zijn toch echt véél voorkomende kleuren, zeg! Op de foto staat ook dat er nog wat groen in het oog zit. Maar ik heb geen idee of ik dat mooi kan krijgen. Ben weer met het 000 kwastje aan de gang geweest.
3. Iets rommeliger geworden, maar ben bang dat hij dat nog wel meer wordt. Oog en snavel heb ik inmiddels kapotgeschilderd... :(
4. Ah, oog is redelijk hersteld. Nu moet ik er écht vanaf blijven. Ben verder naar onderen gaan werken. Het lijkt alsof ik links ben; ik werk van rechts naar links. Ik merk dat vooral bij tekeningen en aquarelschilderijen (ja hoor, de kwetsbaarste media). Maar ik ben gewoon rechts :P Ik blijf hoopvol bij deze aquarel dat het nog goed gaat komen :)
5. Beetje bijgepriegeld onder de snavel en een stukje bij de nieuwe cirkel rondom het oog (het zwarte linksboven).
6. Inmiddels is zichtbaar (buiten het feit dat de schets er ook al stond) wat de contouren van de uil is. Ik heb de achtergrond geschilderd en hoop dat ik mezelf zo in bedwang kan houden dat ik deze ok daadwerkelijk zo laat. De uil zelf is nog niet af, maar dat spreekt voor zich.
7. Nog een paar plekjes afwerken en dan vind ik 'm wel goed.
8. Eindresultaat laatste foto!
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto
Close-up van een tussenstap.

Clint "The Good" Eastwood
1. Met potlood schets gemaakt, flink begin gemaakt. Ik ben niet tevreden met de ogen, of de kaaklijn.

2. Ik heb wat schaduwen in zijn gezicht aangebracht, wat meer volume in zijn baard. Nu de hoed nog en dan is hij zo goed als af. Wel eerst een plaatje van de hoed vinden...

3. Alleen het hoedje een beetje afgewerkt. Weer een tekening waar ik niet echt tevreden mee ben. Maar goede oefening voor portrettekenen met pen.
foto

foto

foto

Kerkuil in de nacht
1. Natuurlijk begonnen met een schets. Ik heb om en om de grassprietjes en de zwarte achtergrond geschilderd, weer een flink gepriegel waar ik eigenlijk geen zin in heb. De uil zelf wordt redelijk klein, dat vind ik wel jammer. Volgende keer beter. Met Maskeervloeistof wat puntjes van tevoren uitgespaard. Verder nog weinig aan de uil zelf gedaan. Hoe donker zal de achtergrond worden?

2. De achtergrond is een ramp! Hopelijk valt dat nog te egaliseren. Op de foto is het wel iets opvallender dan in het echt. Heb de uil voor een groot deel af. Wil wel een herkansing gaan doen wat betreft een uil, vind dit een te klein schilderijtje geworden.

3. De achtergrond heb ik nog enigszins weten te verzachten, maar helemaal te redden is het absoluut niet meer. Het gras heb ik iets helderder gemaakt, aan de uil heb ik weinig gedaan. Alle maskeervloeistof is er nu wel vanaf. Ach, een keer een mislukking tussendoor mag vast wel.

4. Afgeraffeld --> The end.
foto

foto

foto

foto

foto

Voor wie ben jij?
1. Leukocyt (witte bloedcel) tegen een fagocyt (parasiet/indringer v.h. lichaam). Geïnspireerd door een supermooi filmpje waarin zich een soort Pacmantafereel afspeelde. In een paar uur gemaakt (concept in een paar minuten tijdens een hoorcollege). Waar celbiologische processen al niet goed voor is!
foto

foto

foto
Close-up.

Lieveheersbeestje - miniatuur
Lieveheersbeestje - miniatuur (10 x 7)
1. Ik heb in twee keer deze opzet gekregen. Eigenlijk moet ik zeggen wat ik er nog aan moet doen. Laat ik toch bij het begin beginnen:
Ik heb eerst de achtergrond met een klein varkensharen tamponeerkwastje geschilderd. Pas toen die helemaal droog was ben ik het plantje gaan schilderen, en op het eind het lieveheersbeestje. Zonder schets, want dat haalde bij dit formaat weinig uit, en ik dacht het wel te verbeteren als het verkeerd ging. Het is ook verkeerd gegaan, maar op zo'n klein formaat is het zelfs voor acryl moeilijk om snel te drogen. Je kon daarom foutjes snel weghalen. Zo stond het plantje in het begin erg scheef. Jammer, want ik vond hem mooier dan zoals hij nu is. Nu is het lieveheersbeestje te puntig (zijn kontje), dat moet ik weg gaan werken. Daarna de friemels en de stippels en dan is deze af. Voor de verrassing ga ik nog niet zeggen wat het andere gedeelte gaat worden van dit tweeluik. Eigenlijk moet ik 'duo' zeggen...
2. Stipjes gezet. Beetje nog aan het takje gewerkt, maar dat is er niet mooier op geworden. Ik heb het kontje niet meer on-spits gemaakt... Dat ben ik vergeten. Wel tevreden hierover!
foto

foto