2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
Les
Home Werk In Progressie Portfolio Contact
2009

Hier zul je commentaar, foto's van de progressie en foto's van de eindresultaten van de werken vinden die ik heb beëindigd in het jaar 2009. Klik op de foto's om te vergroten!

Onderwaterdraakje
1. Begon met een krabbeltje van een draak, en ben deze (nagetekend op aquarelpapier) met oost-indische inkt uit gaan werken. Er komt misschien nog een patroon op. Genspireerd door een leguaan, hairy bush viper, krokodil, mijn magere kennis van anatomie en een beetje van mezelf.
2. Tijdens een schildermiddagje bij Jonne thuis, heb ik wat geoefend met schaduwwerking. Ik ben er best tevreden over. Ik ben alleen nog niet echt speels met kleuren vind ik.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

Dromedaris
1 | 2 >>
Opmerking: Onder de foto's kun je zien waar je naar moet kijken voor de vorderingen.

1. Vorig jaar, in de carnavalsvakantie, zijn wij met het hele gezin naar Egypte geweest. Daar hebben we behalve bezienswaardigheden gezocht ook een dagje op dromedarissen gereden, wat op zich al een hele ervaring is. Deze beesten maken zo'n geweldige rochelende geluiden, dat blijft je altijd bij! Nu is er een 'actiefoto' gemaakt door mijn vader van zo'n beest, terwijl hij zo'n rochelgeluid maakt. En omdat je die schots en scheve tanden ziet, vond ik dit een geschikt plaatje voor een aquarel van 50 x 60!!!

2. Ik ben begonnen aan het halster, rondom het oog verder gewerkt, en aan die heerlijke rotte, scheve tanden geprutst! Achtergrond wordt een verassing voor mij...

3. Ben aan de achtergrond begonnen. Met aquarel is het niet alleen goed nadenken en opletten hoe je schildert en te werk gaat, maar ook hoe je acties uitwerken. Zo had ik in het gele stuk dat ik nat-in-nat werkte, waarbij het donkerdere pigment naar de buitenkant vloeide. Dat moest ik later weer herstellen. Gelukkig zie je er niet zoveel van. Ik moet hier ook even bij vermelden dat de kleuren op de foto lichter zijn dan op het schilderij zelf.

4. Weer geschilderd met het clubje van de schilderles. Ik heb eigenlijk aan van alles en nogwat gewerkt. Misschien het meest opvallende de wang en het oor.

5. De achtergrond is weer ietsje verder, en ik ben aan de nek van de dromedaris begonnen. Het is echt allemaal een verrassing hoe het uit gaat pakken...

6. Met twee vriendinnen een middagje schilderen, en weer een stukje verder gekomen.

7. Ik heb 'cerulean blue' mogen lenen van mijn schilderlerares, en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Ik heb definitief besloten om ook de voorste dromedaris te schilderen, omdat het zo'n stoet was van vijf dromedarissen. De foto en de herinnering is gewoon zo, bovendien wordt de foto veel interessanter om naar te kijken met een felle kleur als deze.

8. Ben nu bezig met de geweven stof, en het is een flinke klus. Maar ik ben na een avondje werken al wel een derde verder van dat stukje. Geeft moed, haha. Ik ben er nu ongeveer 15 uur mee bezig geweest.

9. Op de Expositie te Alverna heb ik een uur of drie nog geschilderd aan de Dromedaris. Met wat aanloop, dus echt heel veel ben ik misschien niet opgeschoten, maar over wat ik heb gedaan ben ik zeker tevreden.

10. Inmiddels 28 uur erin zitten. De voorste dromedaris is af! Nu vooral nog aandacht aan de achtergrond besteden, de snuit en de nek afmaken en nog het hele schilderij nalopen. Niet dat dat geen uren werk zijn, maar ik kan toch al zeggen dat hij bijna af is. De laatste foto's staan op pagina 2!

11. In dit stadium ga ik alles zo'n beetje één voor één afwerken. Ik ben nu met de lippen bezig, en de rug van de neus (als ik het zo goed omschrijf). Nu ga ik eens echt van links naar rechts werken... In plaats van alles door elkaar. 30 uurtjes.

12. Het lukt me om van links naar rechts te werken. Ik gok op 35 uur dat ik nu zit. Waarvan echt intensief schilderen 30 uur. Ik heb de achtergrond vóór de dromedaris donkerder gemaakt en ben het af gaan werken. Wat een hels karwei is die stenen achtergrond. Ik blijf er maar mee prutsen. Nog even doorploegen en dan vind ik het wel goed. Dromedarissnuit begint al op te schieten. Ik denk dat dat het meeste werk is van de dromedaris zelf. In de snuit zitten héél veel plooien met donkerdere haartjes. Doordat de achtergrond op sommige plaatsen donkerder is gemaakt komt de dromedaris nu ook beter naar voren. Kijk zelf, zou ik zeggen, bij bestanden staat een detailfoto (je kunt hem onverkleind openen), maar ik raad je aan om dit schilderij toch op een afstandje te bekijken van minimaal één meter (in het echt).

13. 38 uur zit er inmiddels op, maar met resultaat! Ik heb de neus afgemaakt, nu alleen nog de afwerking van de nek, de achtergrond achter de nek en de stenen muur. Het moeilijkste werk is nu gedaan! Yes!

14. 42 uur heeft het geduurd eer dit werkstuk tot een eind is gebracht. En waarschijnlijk zullen het er in werkelijkheid wel meer zijn. Ik heb vooral de manen donkerder gemaakt en verder overal een beetje de puntjes op de i's gezet.
foto

foto

foto
Kop + achtergrond.
foto
Start zadel.
foto
Zadel.
foto
Zadel.
foto
Zadel.
foto
Zadel + achtergrond onder.
foto
Zadel geheel ingevuld.

Dromedaris - Close-ups
1 | 2 >>
Van het project 'Dromedaris' laat ik hier de close-ups zien. Het schilderij is namelijk ± 50 x 60, waardoor je bij deze foto's de details niet meer goed ziet. Vandaar hier nog de kans om ze van ietsje dichterbij te bekijken.
foto

foto

foto

foto

foto
Close-up kop dromedaris.
foto

foto

foto

foto

Chimp
1. Begonnen aan een chimpansee. As usual bij de ogen. De rimpeltjes zullen vast nog een crime worden.

2. Ik heb verder gewerkt aan het mondje. Hij heeft daar zoveel snorharen dat ik daar nog wel een tijdje zoet mee zal zijn. Ook heb ik voor het idee alvast wat zwarte haren aangebracht.

3. Bezig geweest met haartjes. Misschien dat ik het naar buiten toe wazig laat.

4. Na de haren afgemaakt te hebben en her en der nog wat extra rimpels toe te hebben gevoegd weer een schilderij naar een eindpunt kunnen brengen.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

Labrador ten voeten uit
1. Ik begon met de ogen en de neus, om te kijken of het kopje goed staat. Als ik met de poten begin en het kopje mislukt is dat erger, dan dat de pootjes mislukken. Het kopje spreekt immers de toeschouwer aan. De druppeltjes vind ik wel goed gelukt, maar erg veel werk waren ze niet. Het beestje doet me heel erg aan onze oude labrador denken, die ook overal zijn vacht uitschudde.

2. Ik heb een paar druppels die in het rond vliegen getekend, en ben aan zijn linkervoorpootje begonnen. De vacht is een flinke klus, en op de grond komt nog een modderplas waarvan ik nog niet helemaal weet hoe ik die ga tekenen. Ik ben benieuwd!

3. Heb nu alle pootjes van het hondje zelf ingevuld. Ook al een groot deel van alle rondvliegende spetters. Nu nog het plasje modder op de grond en dan nadert toch echt het einde!

4. De modderplasjes op de grond waren niet veel werk meer. Ook aan het hondje zelf heb ik nauwelijks iets hoeven doen. Her en der nog wat spatjes, in totaal nog wel drie kwartier werk geweest, maar uiteindelijk met wat lef (altijd moeilijk om te stoppen) het signatuur eronder gezet.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

Symmetrie
1. Een galafoto van mijn vriend en mijzelf heb ik gebruikt als voorbeeld bij deze aquarel. Hij staat een beetje verstopt in de pagina 'Les', want mijn vriend is dinsdag jarig en ik wilde hem om bepaalde redenen even op mijn site zetten. Ik zit namelijk nog met de achtergrond en wil aan een paar mensen gaan vragen wat ik het beste kan doen. Wat een karwei is dat met zwart werken!

2. Het enige wat nu nog rest is het haar. Dat met zwart werken blijft een karwei, maar heb ik her en der nog kunnen herstellen. Het erge is de deadline. Ik had hem vandaag al af moeten hebben, komende dagen kan ik er niet meer aan werken... nou, wie weet.

3. Snel tussen de herkansingen leren door het schilderij afgemaakt. Terwijl heb papier nog bobbelde ingelijst. Heb namelijk een héél licht tintje geel erachter geschilderd. Hieronder en in het fotoboek is het resultaat te vinden.
foto

foto

foto

foto

Ondeugend ransuiltje
1. Ik ben begonnen met de omtrek van de uil, zodat ik weet wat ik niet mag beschilderen van de achtergrond. De ogen stiekem ook al een beetje opgezet.

2. Inmiddels ook de ogen flink uitgewerkt en de achtergrond is ook zo goed als af. Deze blijft rustig en vaag, zodat het ondeugende uiltje er een beetje uitspringt. Nu heb ik ook al het voorhoofdje uitgewerkt, zo goed als. Vind het niet zo mooi geworden als bijvoorbeeld de ogen, maar dat verwachtte ik ook niet. Het is wel heel nieuw voor mij, zo'n groot vel benutten, en zo gedetailleerd schilderen met aquarel!

3. Tja veel gepriegel, linkeroog iets donkerder gemaakt, ook daar rondomheen. Beetje bij beetje schiet het al wel op. Moet het onderste gedeelte van de borst verzinnen. Ben benieuwd!

4. Met mijn moeder en twee vrienden, Toos en Ron de la Croix lekker geschilderd, ik heb de uil deze ochtend af kunnen maken! Heerlijk! Ik ben niet helemaal tevreden over de buik, die heb ik zelf moeten verzinnen en de veren springen mij teveel in het oog. Ze komen een beetje geforceerd over. Over de rest ben ik wel helemaal tevreden, ook over het pluizige kinnetje. Op aanraden van Ron de la Croix heb ik de snavel donkerder gemaakt, en dat heeft het kopje goed gedaan. Her en der nog wat haartjes erbij, veranderingetjes gedaan, achtergrond aan de rechterkant ietsje donkerder gemaakt, en gesigneerd natuurlijk.

Met dank aan:
Thanks to:
Ophrys Photography
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

Jeroen
1. Dit is wederom een opdracht. Heel grappig, een medecursist vond George Clooney zo goed gelukt, dat ze aan mij vroeg of ik deze opdracht wilde volbrengen. Hartstikke leuk natuurlijk, en een hele eer.
Ik heb een opzet gemaakt, achtergrond en shirt zijn allebei blauwig, maar ik hoop dat het niet gaat vloeken of saai of verkeerd gaat staan. De eerste foto is dus al hieronder te zien.

2. De ogen heb ik al wat verder uitgewerkt, evenals de mond. De achtergrond heb ik iets rustiger gemaakt en ik heb ook wat aandacht aan de kleren besteed. Ik ben benieuwd hoe dat met de haren gaat straks...

3. De ogen heb ik inmiddels afgewerkt, de haren en zijn shirt hebben nog wat aandacht nodig. Blote armen heb ik weggewerkt, dat trekt teveel aandacht van het gezicht weg. Het gezicht zelf is zo goed als af, over de achtergrond ben ik nog niet zo tevreden.

4. Het haar heb ik wat groter gemaakt, nog iets aan de neus gedaan en her en der subtiele veranderingetjes. Hopelijk is het schilderij goed zo.

5. De opdrachtgevers hebben het schilderij goedgekeurd; ik heb het gesigneerd en zo is het klaar.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

The Mask!
1. Jim Carrey met een flinke laag make-up. 40 x 50, acrylverf. Opzet was snel gedaan, het gezicht daar zal ik in de toekomst nog wel een aantal keer aan prutsen. De hand ziet er opzich al goed uit. De vingers moet ik uit mijn duim zuigen, die staat niet op de referentiefoto. Stropdas heb ik nog niet gedaan. Ben benieuwd hoe het verder gaat...

2. Met zijn gezicht ben ik een heel eind gekomen. Het is de eerste keer dat ik kleren schilder, dus dat wordt maar even aanklooien. De hoed, met name de klep/rand, vind ik al goed gaan. De bovenkant heeft nog wel wat werk. De hand is niet naar mijn zin, de vingers gaan denk ik bijna allemaal opnieuw. En dan de stropdas nog.

3. De hand is overgedaan. Inmiddels staan de vingers er wel correct over. De tanden heb ik overnieuw gedaan, en de hoed is (op de veer na) zo goed als af. De jas begint ook vorm te krijgen. Ben wel al tevreden over het gezicht, alleen nog een paar kleine puntjes en dan alleen de rest nog...

4. De jas is een heel eind, onderin de plooien is nog wat werk, de mouw en de hand nog, de stropdas en dan is The Mask af! Ik heb nog wat aan de tanden geprutst, en het veertje moet ook nog komen. Ben benieuwd naar de reacties!

5. Yes! Gepriegel! Heb de stipjes op de das van The Mask aangebracht. Ze zijn niet allemaal goed, de een moet wat scherper de ander moet kleiner enz. Ik heb ook nog wat aan de bovenarm gedaan, aan de kreukels. Zal toch een voorbeeld moeten vinden waar dat gedeelte er ook op staat (gelukkig zijn die wel te vinden). Nog een keer flink eraan werken en hij is af?

6. De hand met de mouw heeft nog wel een aantal uur werk gehad, maar het is de moeite waard geweest. Her en der nog wat puntjes op de i gezet, nu ben ik er wel tevreden over.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

Stern met kuiken
1. Ik wilde in eerste instantie iets anders maken, maar deze heb ik er even tussen gepropt. Helaas is er met opspannen iets misgegaan waardoor er wat lijm aan de bovenkant van het papier zit. Hopelijk valt dat niet teveel op.
Veel moeite met grassprietjes en uitsparen, en de kleine veertjes van de kuiken. Het kopje van de moeder (?) vind ik prima gelukt, vooral de snavel.

2. Verder gewerkt aan de voorgrond en de vleugels van de grote stern.

3. Weer wat kleine, subtiele verschilletjes aangebracht. Voornamelijk aan de voorgrond, het kuikentje. Geen idee of de voorgrond bijna klaar is (met daarmee het gehele schilderij) of dat het nog veel werk gaat kosten. Het blijft leuk om eraan te werken, dus we zullen zien...

4. Vooral de voorgrond afgemaakt en de kuiken. Het gras is een beetje onnatuurlijk geworden, maar van een afstandje is het te doen. Volgende keer beter, maar over de vogels ben ik wel tevreden. Ik krijg met name reacties over de achtergrond die men leuk vindt, maar wat mij betreft is dat juist een beetje mislukt. Over het algemeen ben ik hier wel tevreden over.
foto

foto

foto

foto

Wapenschild op wijzerplaat
1 | 2 >>
1. Een enorme uitdaging. Ik heb vanuit België een wijzerplaat toegestuurd gekregen, als ik het goed heb is deze 250 jaar oud. Er staat onder andere een portret op die de eigenaar niet erop wil hebben. In plaats van het portet wil hij een familiewapen op die plaats. Ik ben begonnen met schuren van het portret, zodat je daarna de verflijnen niet meer ziet. Ik heb er gesso overheen gedaan en vervolgens heb ik de achtergrond erop geschilderd. De bedoeling was dat deze een heel eind overeen zou komen met de kleur van de wijzerplaat, echter was dit erg moeilijk omdat de wijzerplaat veel kleurverschil bezat en craquelé die ik niet na kon gaan schilderen (misschien dat over nog eens 250 jaar hetzelfde effect wel is bereikt...). Ik heb de omlijning goud gedaan omdat andere details in het schilderij ook gouden versiersels hadden. De eigenaar is tevreden met het onderwerp. Ik had niet verwacht dat die kleine details al zo moeilijk zouden zijn, want ik moet heel veel naar eigen invulling doen, dat komt straks ook nog wel als ik aan het wapen begin...

2. Ik heb een schets gemaakt van het wapen. Nu wachten op goedkeuring en dan begin ik aan de invulling! Ik vind het nu al priegelwerk, maar ik heb een aantal kwastjes op het oog die ik waarschijnlijk dankbaar ga gebruiken!

3. Ik ben begonnen met de invulling. Nu heb ik de ondergrond van het schildje (het blauw wordt nog donkerder), een gedeelte van de leeuwen staat er ook al op. De helm vind ik het mooist geworden tot nu toe.

4. Ik maak me eerst maar eens druk over de rechterleeuw. Ik heb hem bijna afgekregen. Ik wil alleen nog de nagels maken en iets meer diepte in de poten. De bloemblaadjes zijn veel werk maar wel te doen. Ben ook erg tevreden over het gekrulde lint.

5. Ik vind het blad links mooier geworden dan aan de rechterkant. Ik moet de staart van de L. leeuw aan de bovenkant nog iets aanpassen. Volgens mij zit het qua symmetrie wel goed. Vond het priegelwerk op het schild (wolfje, weegschaal) erg leuk om te doen!

6. Linker leeuw is nu ook af. Het bloemetje onderaan achter de rol heb ik ook gedaan. Het lijkt weinig maar het is toch weer een uur werk geweest.

7. In twee dagen tijd heb ik de slingers rondom de helm gemaakt, en de kleine details aangebracht. Nu hopen of de eigenaar tevreden is!
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto