2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
Les
Home Werk In Progressie Portfolio Contact
2008

Hier zul je commentaar, foto's van de progressie en foto's van de eindresultaten van de werken vinden die ik heb beëindigd in het jaar 2008. Klik op de foto's om te vergroten!

Brandgans
1. Heel lichte achtergrond opgezet, met een schets natuurlijk. Licht laagje van de vogel. De linkerpoot staat te recht. Met maskeervloeistof de druppeltjes uitgespaard.

2. Poot veranderd, tweede laag opgezet, behalve de pootjes. Schaduw onder de gemaskeerde druppels aangezet. Ook nieuwe laag achtergrond.

3. Borst afgemaakt, maskeervloeistof eraf gerold. Pootjes en achtergrond onderste gedeelte afgemaakt. Ik vind het wel goed zo.
foto

foto

foto

foto

Hondje met speel(tje)
1. Voor de lol een opzet gemaakt. Ben begonnen bij het oog. Het neusje staat er goed op, maar kwam er al snel achter dat dingen (zoals het oortje) niet klopten aan mijn schets. Ondertussen nog wat aan proberen te knutselen, is redelijk goedgekomen.

2. Ben begonnen aan het touw. Best veel werk maar wordt naar mijn zin gelukkig.

3. Weer wat verder aan het touw gewerkt. Ik weet nog niet of ik de snorharen ga maken. In dit stadium vind ik ze niet zo veel bijdragen aan de tekening. Durf nog niet zo goed aan het nekje te werken. Ik ben namelijk bang dat hierdoor de verhoudingen niet meer gaan kloppen. Nou, wie weet komt het toch nog goed...

4. Heb wat meer aan het touw gedaan. Het linkse uiteinde is nog best moeilijk.

5. Het touw is al een redelijk eind. Het enige dat ik nog hoef te doen is het rechterklosje afmaken en het elleboogje afwerken (al zal dat niet veel werk meer zijn). Achteraf gezien (niet dat ik dat nu al mag zeggen) ben ik erg tevreden over dit werkje. Vooral het koppie is goed geslaagd, want ik zat nog in over het oortje, of die misschien te 'getekend' was. Maar ik ben nu wel tevreden.

6. Uiteindelijk was het rechterklosje niet zo heel er veel werk meer. Helemaal naar mijn zin is hij niet geworden, maar ik ben (nu mag het wel) over het geheel wel tevreden.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

Geborgenheid
1. Ik heb al een tijdje een beeld in mijn hoofd dat ik op doek wilde uitwerken, in de zin van abstract. Ik ben er mee begonnen toen ik door iemand werd geïnspireerd om eens buiten mijn boekje te gaan. Ik moet zeggen: het is eng maar héérlijk.
Ik begon met de achtergrond, dat lekker smeren was. Ik hoefde nergens op te letten en dat is ergens best wel leuk. De tweede laag was ook uitproberen. In het begin was het wel moeilijk om ineens zo'n donkere en witte verfstrepen op je doek te smeren, maar uiteindelijk zat ik met rooie wangetjes de boel (waaronder ook mijn broek) vol te smeren.

2. Toen het een tijdje later droog was, ben ik met de vorm begonnen. Eerst een paar schetjes gemaakt met het dichtsbijzijnde papier en pen dat er tot mijn beschikking was. Toen probeerde ik het met houtskool na te maken. Uiteindelijk is het toch nog anders geworden dan ik in mijn hoofd zag. Ik ben er tevreden over, omdat ik de kleuren mooi vind en ja, ik vind het best goed gelukt. Ik kan me voorstellen dat niemand erin ziet wat ik erin zie, maar ik snap een héél klein beetje (denk ik) van wat mensen zo bevrijdend en ontspannend aan abstraheren vinden. Zeker een aanrader! Ik ga het ook zeker weten nog vaker doen!
foto

foto

Bo
1. Ik kon het gewoon niet laten om aan een nieuwe pentekening te beginnen. Ik hoop dat ik er geen genoeg van krijg, want deze wil ik ooit een keer gaan schilderen. Deze pentekening is heel bijzonder voor mij omdat het van een foto van mijn (nu nog) 14 jarige labrador Bo is. Ik hoop daarom ook extra hard dat hij goed gaat lukken en daar is nu nog erg weinig over te zeggen.

2. Ik zag het lijk al drijven; het rechteroog (links voor de kijker) is te ver naar buiten toe geplaatst. Ik hoop dat het rare effect nog minder wordt als ik de wang en rondom het oog wat invul, maar ik ben bang (en ik zag het al bij de opzet maar kreeg het gewoon niet goed) dat het niet meer zo mooi word als gehoopt. Over de poten en de natte neus ben ik wel tevreden.

3. De oren zijn zo goed als af, eigenlijk de hele kop. Nu rest nog de gehele achtergrond en de rug...

4. De rug is gelukkig goedgekomen, naar mijn mening. De achtergrond vind ik minder geslaagd, omdat je met onverdunde inkt gewoon niet makkelijk dat vage van een achtergrond kunt krijgen. Ik merk wel steeds meer dat ik erg donker werk, maar ik vind de hond zelf gelukkig geslaagd. De ogen staan naar mijn mening ook prima, dus het onderwerp is goed. De achtergrond is niet geheel naar mijn zin. Gelukkig vind ik de foto nog wel leuk genoeg om er ooit een schilderij van te maken.
foto

foto

foto

foto

foto

IJslands landschap
1. Op het schilderforum (zie links) is er een maandelijkse opdracht (de Monthly Challenge) en ik heb de moed bij elkaar geschraapt om er weer aan mee te doen. Met verdunde inkt heb ik de lucht gemaakt die een beetje vreemd is uitgevallen maar waar ik niet ontevreden over ben. Ik maak zwarte stukken ook écht zwart dus dat kost veel tijd. De huisjes zelf zijn, in tegenstelling tot mijn verwachtingen, erg leuk om aan te werken!

2.Hij is af. Wat ik heb gemaakt vind ik wel goed gelukt, alleen vind ik het contrast zo groot. Het pikzwarte van de bergen tegenover het bijna spierwitte van de lucht en de voorgrond. Over de huisjes ben ik tevreden, ben benieuwd wat de kijkers zullen vinden! Laat me weten of je het ook leuk vindt geworden of juist niet (en waarom dan niet natuurlijk).
foto

foto

Billy
1. Helaas had dit werk wat vertraging; ik wilde gaan schilderen, toen bleek dat ik geen doeken meer had. Ik heb dus eerst een doek wit moeten maken alvorens ik aan Billy kon beginnen. Nu staat er een opzetje van Billy, maar waarschijnlijk moet het hondje wat meer naar rechts. Dat ligt eraan welke achtergrond ik doe, want net als die hond aan de Maas zijn de foto's van de achtergrond en het hondje apart genomen. Het is een heel aparte houding; niet echt een poseer foto, want daar staan honden vaak van de zijkant op, of juist van voren als ze een zittende positie aannemen. Ik heb er zin in omdat dit juist een gekke opdracht is; het hondje is van boven gefotografeerd! En ik vind het kopje er helemaal te gek op. Het is een zwart/grijze Franse bulldog.

2. Ik heb een achtergrond gekozen, en kwam bij het volgende probleem: Omdat de foto van bovenaf is genomen, moet de achtergrond natuurlijk vanuit dezelfde hoek erop staan. Dus heb ik voor een simpele achtergrond gekozen waarbij zo min mogelijk verhoudingen nodig zijn. Bijna dezelfde achtergrond als bij Max (het is ook op dezelfde boot). Eerst had ik Billy er erg mooi opstaan, maar ik vond hem te klein en heb er toen weer overheen moeten schilderen. Gelukkig was dat (nog) niet veel werk. Ik heb er nu twee lagen op zitten, waardoor de kleur rood van het dek niet meer transparant is, en het bruin van de zijkanten erg donker is geworden. Op het eind zal ik dit pas strak maken zoals ik dit bij Brutus aan de onderkant ook heb geprobeerd. Qua houding en formaat vind ik Billy goed, de eerste foto's zijn onderweg naar de eigenaren.

3. Ik heb het rode dek een beetje lichter proberen te maken, dit moet nóg lichter. Ik heb alles wat strakker proberen te maken en het bruine deurtje naar verhouding gemaakt. Billy zelf heeft ook een gezichtje gekregen, maar nog met erg veel wit. De ogen krijg ik maar niet op de goede plaats. Het lijfje is te lang, dat moet nog veranderen. De pootjes zijn ook erg moeilijk om goed te krijgen. Er zit nog een hoop werk in!

4. Vooral op de harige rug heb ik reliëf proberen aan te brengen. Ook heb ik een beetje met een sleper her en der wat glanzen en strepen op het dek proberen aan te brengen. Aan het kopje zelf is weinig gebeurd. Ook een klein beetje schaduw aangebracht onder de hond. De volgende keer of die daarna wellicht signeren?

5. Inmiddels heb ik er twee dagen aan gewerkt, maar het was vooral de afwerking waar veel tijd in zat. De deur heb ik wat diepte proberen te geven, en de pootjes van Billy heb ik er opgezet. De oren zijn wat echter geworden en, nou ja kijk zelf maar.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

Gwen Stefani
1. Dit begin is zonder tafel (op schoot dus) gemaakt, wat dat betreft valt het nog wel mee. Toch ben ik niet helemaal tevreden, maar dit is ook mijn eerste portret met Oost-Indische inkt. Haar bril vind ik te zwaar geworden. De armen vallen nog mee, en de mond is mij ook meegevallen. Ik hoop dat ik het nog goed kan krijgen allemaal. Nu nog de vraag of veel mensen haar herkennen.

2. Een leuke ontdekking: haar tekenen met deze materialen gaat prima. Een minderleuke: ik ben de consequenties van inkt leren kennen. Ik ben ontevreden met het gezicht en kan het niet meer/heb geen zin meer om het te veranderen. De kin is te groot en de ogen zijn ook een beetje fake. Ben wel blij met het haar en ja... eigenlijk de rest. De handen zijn naar mijn mening ook prima gelukt. Misschien zijn de schouders ietwat smal, maar ik vind het prima zo. Beter een te groot hoofd dan te klein, zeg ik altijd maar.
foto

foto

Aan de waterkant
1. Een nieuw tussendoortje: een edelhert aan de waterkant. Na aanleiding van mijn materiaalkeuze ben ik op deze afbeelding uitgekomen. De uitdaging was de weerspiegeling in het water. Ik ben benieuwd wat ik hiervan terecht ga brengen. De buik is ietwat dik, maar over de kop, nek, het gewei en de poten ben ik ruim tevreden. Ook het land op de achtergrond vind ik al goed gelukt. Nu de rest nog...

2. Het water heb ik een heel eind ingevuld. Het is best donker geworden, en het zal nog wel donkerder worden. Over het water ben ik al erg tevreden. Het viel reuze mee om de weerspiegeling met dit materiaal te maken. Maar het waren eigenlijk ook alleen maar horizontale streepjes.

3. Het edelhert is wel erg dik en donker geworden, maar waar ik het meest ontevreden over ben is de donkere achtergrond, die vergeleken met de rest erg onrealistisch overkomt. Ik hoop dat het voor anderen minder opvalt. Het water vind ik prima gelukt, alleen is er een klein vlekje op het papier gevallen dat ik heb proberen weg te werken. Aan de kijkers de opdracht om het foutje (twee eigenlijk) te vinden!
foto

foto

foto

Springende tijger
1. De opzet duurde even, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen. Ik heb even geworsteld met de ogen die in een iets groter formaat wel mooi waren maar waardoor ik niet uit zou komen met de strepen. Nu staat één oog erop en de neus bevindt zich ook al op de goede plaats. Ik ben benieuwd hoe ik dit op ga lossen met het opspattende water. Overigens wel leuk om die strepen te tekenen, maar ik denk dat ik op dit gebied misschien van gedachten ga veranderen....

2. Nee, de strepen zijn nog steeds goed te doen! Het rechteroog staat er naar mijn idee goed op (linkeroog voor de kijker). Ik hoop niet dat de asymmetrisch zittende oren er vreemd uit komen te zien (één is naar voren gericht, de ander naar de zijkant). Het wordt al echt een aaibaar vachtje. Ik zie echter wel op tegen de snorharen die ik moet uitsparen en de opspattingen.

3. Zijn kop boven de neus is min of meer af. Ik zal er misschien nog een beetje aan werken maar daar zal op het eerste gezicht weinig van te zien zijn. De snorharen worden nog een pittig klusje, net alsal het water. En ik maar denken dat ik het meeste werk wel heb gehad...

4. Het water is niet zo spannend om te tekenen. Het uitsparen of gummen is alleen een klus. Het moet niet te geforceerd overkomen (de waterdruppels voor een donkere achtergrond). De poten staan er grotendeels op. Het einde is al in zicht!

5. Hij is af, eigenlijk weinig commentaar; heb alles afgewerkt, onder de linkersnorharen zat nog wat wit dat ik weg heb gewerkt en ik heb simpelweg alles opgevuld. Het water viel mee, al heb ik het wel slordiger gemaakt dan de tijger zelf. Maar ik kon het niet te donker of te scherp maken want dan viel de tijger weer niet op. Ik ben er tevreden over.
foto

foto

foto

foto

foto

foto

Portret Jo
1. De houding van dit portret was erg moeilijk. De man zat met een schouder naar het gezichtspunt toe en de helft van zijn gezicht werd verborgen achter zijn arm. De eerste opzet was ook mislukt; ik had het gezicht te centraal gezet. Nu heb ik hem meer naar rechts geplaatst zodat de compositie klopt.

2. Ik heb alles ingevuld, hij had geen moeilijke rimpels, eigenlijk was zijn gezicht geen probleem, alleen zit zijn oog achter zijn montuur en had ik wel wat moeite met zijn snor. De haren zijn toch wat streperig bij het volle gedeelte van zijn kapsel, en de gebreide trui vind ik ietwat slordig. Omdat de aandacht toch naar het gezicht moet gaan heb ik er maar een punt achter gezet; ik vind het wel goed zo. Over zijn gezicht ben ik zeer tevreden en de trui niet, maar ik laat het hier mooi bij.
foto

foto

Portret glimlachende vrouw
1. Een tweede opdracht van dezelfde opdrachtgever als die van 'Portret Vrouw' (zie Fotoboek). Vanwege speciale redenen wilden ze er nog een. Geen probleem natuurlijk, dus ik weer tekenen. Ik stootte meteen tegen enorm veel problemen en maakte veel fouten. De ogen werden vergroot door de bril; ik tekende ze scheef, en de iris + pupil maakte ik bij beide ogen op de verkeerde plaats. In de neus maakte ik van een schaduw een inkeping en haar gezicht maakte ik te breed waardoor ze onterecht pafferig leek. Gelukkig heb ik dat later allemaal redelijk weg kunnen werken (zie foto's vorderingen), en ziet ze er realistischer uit. Alleen de nek is een beetje aan de dikke kant, maar dat kan ik als het goed is netjes wegwerken.
Ik heb nu trouwens voor het eerst met een 8B potlood van Van Gogh gewerkt, en ook al tekent hij donker en zacht als een stift; hij veegt minder lekker uit en gumt niet goed als de normale Hemapotloodjes. Ook heb ik twee nieuwe doezelaars uitgeprobeerd, maar die moeten nog een beetje 'verouderen' om echt lekker te kunnen werken. Al met al heb ik toch prima materialen aangeschaft.

2. Ik heb het haar rechtsboven aangevuld en het motief op haar t-shirt aangebracht. Eigenlijk hoeft nu alleen nog maar haar haar, de laatste details en dan is ze af!

3. Ze is nu klaar. Haar haar heb ik afgemaakt, is een beetje warrig geworden maar ik kreeg het niet zo mooi als ik wilde. Verder heb ik wat springerige haartjes erbij getekend en toen vind ik hem af. Signatuur en ingepakt.
foto

foto

foto

foto

Jon Bon Jovi
1. Ik had een opzet gemaakt, maar het hoofd was erg groot. Ik was erg afgeleid dus het ging niet zo lekker. Ik heb hem uiteindelijk van het blok gescheurd, en ben overnieuw begonnen. Dit is het resultaat. Bon Jovi staat er goed op, ik ga misschienzijn ogen blauw maken met pastel, maar dat zie ik nog wel. Het is echt een leuk model om mee te werken, interessant omdat zijn hoofd een beetje scheef staat. Zijn plooi naast de mond aan de rechterkant vind ik al goed gelukt. Zijn rechteroog is ook al mooi half-dichtgeknepen. Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan!

2. Op aanraden heb ik zijn linkeroog (voor de kijker zijn rechteroog) iets omhoog geplaatst. Altijd een moeilijke overweging als het oog losstaand naar je zin is. Ik heb zijn rechterschouder (voor de kijker de linker) ingevuld en ben aan zijn haar begonnen. Omdat hij van die piekjes heeft gaat dit nog een flinke klus worden! Toch is het eind al in zicht, ik heb zin om hem af te geven!

3. Heerlijk, dat in het zonnetje werken! Helaas, in de lente, vliegt er van alles rond in de lucht. Het is hier niet zo duidelijk te zien, maar op de tekening zitten een paar vlekjes (rood). Zo had hij op een gegeven moment een rood vlekje op zijn voorhoofd, maar daar heb ik zijn haar voor weten te 'camoufleren'. Aan de jas heb ik toch niet veel meer gedaan, omdat ik hem toch niet meer mooier krijg. Over het haar ben ik wel te vreden, alleen is het een beetje plat/stijl. Erg storend vind ik het niet, dus heb ik het maar gesigneerd voordat de thee erover viel. Ik ben benieuwd naar de reacties!
foto

foto

foto

foto

Portret vrouw
1. De opzet ging prima. Ik ben in stukjes gaan werken; eerst het gezicht en een gedeelte van de jas. De ogen op mijn tekening keken enigszins scheel, en het rechteroog was een beetje donker. Dit wil ik nog veranderen. De rits was wel moeilijk. Haar trui was een beetje gekromd en de rits moest er wel mooi voorhangen. De haren heb ik nog leeg gelaten.

2. De rest van de jas ingevuld en de ogen recht laten kijken. Het haar is af al ben ik er niet geheel tevreden over. Blijft toch moeilijk. Helaas was het geen lachend portret, maar ik was beperkt in de foto's. Het voorhoofd heb ik een klein beetje verplaatst zodat het wat natuurlijker lijkt. Op aanraden van de eigenaar heb ik een stuk ooglid nog wat lichter gemaakt en meer heb ik niet meer veranderd.
foto

foto

foto

foto

Robin Williams in Goodmorning Vietnam!
1. Ik heb weer een portret van een beroemd persoon gemaakt. Ik wilde erg graag tekenen en heb ik in het wilde weg maar iets gegoogled. Was al snel overtuigd dat ik hier maar aan moest beginnen.
Eerst heb ik de contouren gemaakt, en warempel kwam de mond (een beetje groot, maar) er meteen redelijk goed op! Het rechter oog is wat meer samengeknepen dus daar heb ik nog wat moeite mee gehad. Vervolgens de microfoon. Die kruldraad vond ik leuk om te doen, je ziet wel meteen dat het zo'n kabeltje is dat ze ook bij die oude telefoons hadden. De microfoon zelf was een beetje saai, dus ben ik maar met de blouse verder gegaan. Ik heb verder eigenlijk weinig commentaar, kijk zelf maar in het fotoboek, zou ik zeggen!

2. Het tekenen ging weer als een speer. Ik heb de hand afgemaakt, de letters op zijn blouse, her en der wat onderstreept of afgezwakt en ik vond hem klaar. Gesigneerd, de achtergrond schoongegumd en ik vond hem prima. Ik hoop jij ook, en dat je hem herkent. Heerlijk werkstukje om in het zonnetje te maken.
foto

foto

foto

foto

foto

Portret jongen & meisje
1. Ik heb het meisje er opstaan. De houding is goed, de neus en de ogen zijn naar mijn zin. Echter lacht ze en dat is het allermoeilijkste wat er maar bestaat. Een glimlach tekenen. En het is nog een brede ook. De mond heb ik denk ik al vijf keer overgedaan! Als ik toestemming krijg dan zet ik gauw foto's in het Fotoboek van werkzaamheden.

2. Voor het eerst heb ik met een doezelaar gewerkt. Ik heb de jongen opgezet en ben met de doezelaar aan de slag gegaan. Je ziet het resultaat, ik ben zeer tevreden. Ook zijn mond vind ik moeilijk, maar ik vind hem toch wel redelijk gelukt. Anders dan bij een doek, ligt dit werkstuk als ik eraan werk. Je moet eigenlijk heel vaak opstaan en goed kijken hoe het eruit ziet voordat je de verkeerde verhoudingen gaat tekenen. Dit probleem is ook bij deze tekening opgetreden, maar daar heb ik geen foto van. Ik heb het meisje ook al voor een groot deel ingevuld, ze is wat lichter omdat ze op een aparte foto staat. Qua compositie ben ik ook tevreden, het meisje moest aan een zijkant, en ik kon de jongen ook niet helemaal aan de andere kant plaatsen. Daarom staat de jongen wat meer naar het midden toe en is de rechterkant van het portret leeg, maar dat is niet erg. De volgende keer ga ik de haren bewerken en eventuele foutjes van de ogen of de mond verbeteren. En de kleren moeten nog een 'finishing touch' krijgen.

3. Ik vond de jongen erg oud eruit zien. Van mijn lerares heb ik tips gekregen en die heb ik verwerkt: Ik heb bij de jongen de inhammen van zijn haar wat lager gemaakt, zijn ogen wat rechter gezet en zijn lach wat rechter gemaakt. Zijn kin is wat spitser en dit heeft inderdaad een wat jonger uitelijk tot resultaat. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de ogen en misschien de neus, maar aan de jongen wordt niet veel meer gedaan.
De mond van het meisje is ook nog niet helemaal naar mijn zin, maar haar haar en de rest van haar gezicht zijn al een heel eind gevorderd. Waarschijnlijk is ook hier het eind in zicht!

4. Ik ben verder gegaan met toeziend oog van de opdrachtgeefster. Ze vond de portretten erg mooi, maar zag een paar kleine foutjes. Die heb ik verbeterd zoveel dat kon. Toen pas kreeg ik een scherpere foto waar ook het haar op stond, dus heb ik het haar nog kunnen veranderen. Ik heb zijn rechteroog nog wat groter kunnen maken, aan het meisje heb ik niet veel meer gedaan. Uiteindelijk heb ik het maar gesigneerd en hij gaat binnenkort naar de opdrachgeefster! Dit werkstuk verliep écht snel en soepel. Behalve de mond van het meisje; daar heb ik wel mee geworsteld!
foto

foto

foto

foto

foto

Brutus
1. Een hele tijd geleden heb ik deze opzet gemaakt. Ik heb meteen de struiken, lucht, water, de boot en zelfs Brutus, de Jack Russel zelf, erop gezet. De bomen had ik een beetje aan de vage kant gemaakt maar ik ben er erg ontevreden over. De lucht is nogal wit en het water te strak. Alles zit ongeveer op de goede plaats, dus een redelijke opzet is dit wel.

2. Ik heb de lucht geheel overnieuw gedaan zodat het minder geschilderd lijkt. De struiken heb ik toch maar wat duidelijker gemaakt en ik heb al wat uitgeprobeerd op het water. De planken waar Brutus op zit zijn wat scherper geworden en ik heb de verhoudingen van de kop en het lichaam van de hond veranderd, waardoor ik het gezicht helemaal weg heb moeten vagen.

3. De golven op de voorgrond zijn erg druk geworden. Hier ga ik dus nog veel aan werken. Het is leuk om uit te proberen en een leuke eigenschap van acryl is: je kunt overal overheen. Ik heb, zoals misschien is opgevallen, zelfs de zwarte boog van de boot weg kunnen werken met hele lichte verf. De kop komt later wel. Wat nu van belang is is het water.

4. Ik ben zeer tevreden over het water, de lucht en de struiken. Hier ga probeer ik zoveel mogelijk van af te blijven. Ik heb gezien dat de planken aan de rechterkant te schuin zitten. Daar ga heb ik al wat aan gedaan, maar daar ga ik nog meer werk van maken. Brutus zelf heb ik al wat meer ingevuld, zodat hij meer kleur krijgt. Al vind ik het kopje nogal plat (zonder diepte). Spoedig zal de laatste of één na laatste vordering verschijnen!

5. Hèhè! Eindelijk had ik weer eventjes tijd om aan Brutus te werken. Ik heb de plankjes afgemaakt en probeer hier niks meer aan te doen. De achtergrond waaronder ook de boot-onderdelen zijn min of meer klaar. De hond staat er goed op en zal ik nog even een halsband, wat haartjes en tenen moeten geven maar dan is ook hij af.
6. Ik moest van mezelf de laatste loodjes leggen aangezien ik vakantie heb (laatste weekend). Ik heb toch nog een héél klein beetje aan de plankjes gedaan, maar voornamelijk rond de poten. De poten heb ik teentjes gegeven en nagels. Ik heb de borst harig gemaakt en de kop is nu ook af. Al stond het niet op de foto, ik heb de hond toch glimmertjes in zijn ogen gegeven. Na nog wat kleine bijwerkingen heb ik hem uiteindelijk gesigneerd. Ik ben niet helemaal tevreden over het water, dit had wat grijzer mogen zijn, maar daarentegen vind ik de houding en de anatomie van de hond erg goed gelukt.
foto

foto

foto

foto

foto

Einde