2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
Les
Home Werk In Progressie Portfolio Contact
Les

Hier zul je commentaar, foto's van de progressie en foto's van de eindresultaten van de werken vinden die ik heb gemaakt vanwege opdrachten die voort zijn gekomen uit de lessen van de maandelijkse cursus die ik volg. Klik op de foto's om te vergroten!

Modelschets
1. Tijdens maandelijkse workshop uit H&M tijdschrift dit model nageschilderd. Opzet. Ik wil nog wat aan de jurk aanpassen, het gezicht enz. wat meer uitwerken maar het niet te gedetailleerd uitwerken.

2. /
foto

Eerste poging tot olieverfschilderijtje
Olieverf landschapje

1. Tijdens de maandelijkse workshop heb ik kennisgemaakt met olieverf. Wat was dit anders dan verwacht! Ik vroeg me altijd al af (noob die ik ben) waarom de tubes voor olieverf altijd al zo klein waren! Je gebruikt gewoon niet veel verf bij glaceren! Dit was de opdracht ook: leer glaceren. Elk van ons moest een landschapje maken. Dat glaceren was erg lastig, voor een eerste keer. Kijk maar wat ik er van gemaakt heb. Er komen zeker nog wat laagjes op!

2. /
foto

Collage
1. We hebben een aantal vellen papier gerold met acrylverf. Het vel acrylpapier is waarop uiteindelijk de hele collage komt. Heel spannend, ik heb nog nooit zoiets gemaakt... Eerste foto: ondergerold vel acrylpapier.

2. Ik heb inmiddels al 5 ideeën gehad, en ze alle 5 weer verworpen. In eerste instantie wilde ik een groot savanne-beeld maken, met twee olifanten op de voorgrond. Toen bedacht ik me dat een zonsondergang-achtige lucht prachtig kan zijn, echter klopt nu qua lichtinval niks meer van de collage. Gelukkig gaat het me nu meer om de kleur dan om realisme. Qua indeling van de gescheurde vellen papier ben ik ook al een aantal keer van mening veranderd. Dit is het geworden. Wat er nu op de voorgrond komt blijft nog even een verrassing...

3. Wat een hels karwei om een foto van een foto te maken. Ik wilde namelijk per se foto's gebruiken van mijn eigen vakantie naar Kenya, maar toen zaten we dus nog in het analoge tijdperk... De foto's zijn hieronder te vinden.

4. /
foto

foto

foto

foto

Paletmes, oefeningen en koeien
Oefeningen
Dit is de eerste keer dat ik een paletmes in de hand heb, zonder de bedoeling verf uit een pot te schrapen. Ik was snel geneigd om iets te maken wat ergens op leek. Een zonsondergang en een soort landschapje. Dat landschapje deden mijn cursusgenoten aan het werk van Van Gogh denken, maar persoonlijk hou ik niet zo van zijn werk, dus...

Koeien
1. Eigenlijk wilde ik niet aan iets nieuws beginnen, maar ik kwam weer een leuk plaatje tegen, dus ben onder de les toch met iets nieuws begonnen. Ik wilde niet te moeilijk beginnen, en alleen de achtergrond met paletmes doen, maar ik heb de eerste laag bij de koeien toch ook met paletmes gemaakt. Wat ik in het vervolg hiermee ga doen weet ik nog niet (wat met kwast en wat met paletmes).

2. Ik merk dat ik iets handiger ben geworden met het paletmes. Het lukt me meer om zachtere streken aan te geven. Dat kan ook komen omdat ik nu een beetje met de tweede laag bezig ben. Toch blijft het experimenteren op dit niveau. Ik neem me voor de ogen met penseel te doen. Wat ik uiteindelijk nog meer met penseel ga doen blijft een verrassing voor mij.

3. /
foto
Oefening 1. 'Zon en zee'.
foto
Oefening 2. 'Graslandschapje'.
.
foto
Koeien met paletmes.
.
foto

foto

Rihanna
1. Een hele les heb ik aan dit portret besteed. Het was de bedoeling dat we een zwart/wit-schilderij zouden maken, het onderwerp was geheel aan jezelf. Echter mocht je slechts blauw, omber gebrand en wit gebruiken en de moeilijkheid was dus om geen bruin- of blauwtinten te krijgen. Ik wilde een uitdaging en ging voor een portret van een vrouw. Per toeval stuitte ik op de foto van Rihanna. In dit stadium lijkt ze nog niet helemaal; haar ogen heb ik even snel gedaan, de neus is nog een beetje vaag en helaas is de mond te klein. Ik vind de mond mooi maar het is altijd een gevecht deze er goed op te krijgen. De haren zijn nog in een beginstadium en de achtergrond is lekker simpel gehouden.

2. /
foto

foto

Pasta en gel
1. Ik heb tijdens de les (alweer) iets nieuws geleerd! We hebben met pasta gewerkt. Dit is een witte dikke substantie dat je op een plaat smeert. Ook hebben we met gel gewerkt, waar we zilverzand doorheen hebben gemengd. Dit gaf natuurlijk een korrelig effect. We hadden geen tijd meer om hierop te schilderen; bovendien was de pasta nog nat. Dit moest één dag drogen. Ik heb de dag erna snel wat kleur erop gedaan, zodat je het reliëf extra goed ziet. Ik ga hier zo snel mogelijk aan werken! Erg leuk om zoiets nieuws te leren.

2. De eerste laag zit erop. Het was erg moeilijk om tussen het zand te komen met de kwast, ook al had ik een varkenshaar gepakt. Het was nog flink schrobben om geen witte plekjes over te houden. Toen ik met het gezicht bezig was zag ik dat er al snel rimpels naar voren kwamen door de pasta. Ik ben erg te spreken over het effect, en raad je ook aan om eventjes te kijken in het Fotoboek van les. Ik heb geen flauw idee of er nog heel erg veel werk aan zit of juist niet. Ik kan alleen zeggen dat ik het erg leuk vind om mee te werken.

3. Er is weer een derde laag. Ik heb een beetje rimpels met de hand proberen te maken, en waarschijnlijk moet ik daar niet teveel aan doen, want dan hou je het belangrijke effect van de pasta aanwezig. Wat ik straks met de harige armen ga doen weet ik niet, het is denk ik moeilijk het gewenste effect te krijgen op de lichte stukken. Over het bekje ben ik erg tevreden. Hij heeft al echt tuitlipjes en een plat neusje. De handen moeten nog komen, ik ben echt enthausiast over deze techniek.

4. /
foto

foto

foto

Cursus Anatomisch Tekenen
Cursus Anatomisch Tekenen

Deze cursus krijg ik op de universiteit waar ik mijn studie volg, van Maartje ... . In het Anatomisch Museum te Radboud krijgen we de lessen.

Les 1. De opdracht was: Teken de belijning van je hand + arm (t/m elleboog als dat lukt), 1:1,5, dus een vergroting. Dat was niet zo makkelijk gezegd als gedaan. De lerares was zr perfectionistisch (Wat ik super goed kan gebruiken, ik ben snel tevreden als ik zelf niks meer zie) en gaf me nog wat tips. Zo moest ik nog ergens de radius goed aangeven en nog zo'n knobbel in m'n pols wat volgens haar niet helemaal klopte. Toen moesten we het skelet erin tekenen. Dat is een hel. Ik had eerst een handje vast (in het museum mocht je die her en der vandaan halen), toen ging het nog wel. Maar toen gaf ik het handje weg, zodat een ander ook kon, en toen ging ik met Sobotta werken (boek) maar daar staan de handen maar in n positie erop. En dat gaat niet bij al die wortelbeentjes enz. (als ik t zo goed zeg). Bij mij althans. Nou, die twee en een half uur waren zo om! En ik ben benieuwd hoe de tekening eruit ziet over een week (is altijd anders in gedachten).
Ik ben er zeer over te spreken; de lerares geeft ons tips, zoals ik hierboven al noemde, en was heel eerlijk. Dus niet: wat goed! Knap! Perfect! Maar: zo is het beter, dit en dat zou ik nog doen, je hebt getekend wat je denkt, niet wat je ziet, waren veel gehoorde uitspraken van Maartje. Alleen jammer dat er een tekort aan handjes was...

Les 2. Alle botten staan er in. Helemaal tevreden over de pols ben ik niet, maar die botjes waren cht moeilijk voor mij. Zeker in de stand van mijn hand. Vervolgens moesten we de hand overtrekken. Dit moet nog twee keer zodat wanneer je hem bedrukt op papier je de hand er weer normaal op papier hebt staan (en dus niet in spiegelbeeld). Ik heb nog goede tips gehad over hoe je iets zo kunt tekenen dat het duidelijk is dat het ergens achter ligt. In de tekening zul je later zien dat ik daar een randje open heb gelaten, dus de lijn en de invulling niet door heb getrokken. Maar dit moet in de tekening te zien zijn. Foto komt snel!

Les 3. Het overtrekken heeft nog even geduurd, maar eindelijk kon ik beginnen aan het invullen. Dat blijkt echt een karwei te zijn. In anderhalf uur heb ik de onderarm gemaakt (radius en ulna) en ben met de pink bezig (meer namen weet ik niet uit mijn hoofd) geweest. Het zal nog een klus worden, en ik ben bang dat in de laatste twee en een half uur het skelet niet af zal komen. Toch maar even harder gaan werken! Over wat er al staat ben ik wel tevreden.

Les 4. De laatste les is nuttig geweest. Het meeste werk zal de elleboog nog zijn en die kleine botjes bij de pols (vergeef me voor mijn onkunde van namen). En de wijsvinger en middelvinger, maar de middelvinger zit grotendeels achter de duim. Ik ga deze dingen verder thuis nog afwerken. De duim zelf zal misschien ook nog wat details extra krijgen. Tijdens de les heb ik dus de vingers n voor n afgewerkt.

5. Een middagje in mijn kerstvakantie de pols en de elleboog afgemaakt. En de wijsvinger. En de laatste loodjes. Ik vind dat er sterke punten zijn als de radius en de ulna, ook de homulus (hoop dat het zo goed geschreven is) vind ik mooi, en de vingers zijn een beetje donker. Die vind ik weer minder. Bedankt voor het kijken!
foto

foto

foto

foto

foto
Beetje overbelicht, vooral de linker lijkt krasseriger door de flits.
foto

foto

foto

foto

George Clooney
1. Een hele hoop mensen hebben deze man inmiddels herkend; het portret van George Clooney. De ogen waren erg donker dus had ik (helaas) snel gedaan. De neus staat er wel goed op en de mond heeft wat weg van Mister Bean (is het niet!). Ik denk niet dat ik nog iets aan zijn gezicht ga doen, misschien nog een wat scherpere kaaklijn en bij de kin nog iets lichter. De handen hebben nog weinig aandacht gehad, evenals zijn schouders, al hebben de laatste ook niet veel meer nodig. Erg leuk om te doen, ook weer acryl op papier. Dat zuigt overigens erg snel al het verf op waardoor je veel water nodig hebt en niet zo lekker kunt 'smeren' als op doek.

2. Ik had nog wat tijd over in de les, en heb een klein beetje aan George Clooney gewerkt. Ik heb zijn wenkbrauwen bijgewerkt, zijn ogen veranderd en een klein beetje aan zijn haar en handen gewerkt. Het is allemaal nauwelijks zichtbaar, maar veel tijd had ik er niet voor! Leuk om af en toe even op te pakken, dus komen hier komen nog wel een keer veranderingen van.

3. Een nieuwe laag op de handen aangebracht, ook het kopje Nespresso en een nieuw laagje (afwerkingen) op het gezicht en het haar. De oren zijn nog niet helemaal naar mijn smaak. Bijna af!

4. Inderdaad, na één uurtje werk aan de handen, het Nespressokopje en de afwerking van de rest heb ik tevreden het signatuur erop gezet!
foto

foto

foto

foto

Witte zwaan
1. Het was enorm eng, en van te voren klonk het zelfs een beetje saai, maar ik werd weer met aquarel aan de gang gezet. Achteraf ben ik heel erg blij, en het is wat ze allemaal zeggen: Aquarel is ontzettend rustgevend. De kleuren zijn heel erg mooi zacht. Ik ben met maskeervloeistof aan de gang gegaan: ik heb opspattende druppeltjes van tevoren aangetipt met de vloeistof om ze binnenkort er af te peuteren. Ik ben wat dat betreft benieuwd naar de uitwerking. Ik gebruik allerlei technieken (onbewust) door elkaar. Nat in nat (voor het water en op de borst van de zwaan), pointillisme, en verder heb ik er eigenlijk geen verstand van. Ik moet snel verder werken, want dat maskeervloeistof mag eigenlijk niet zo lang op het papier zitten. Dan maar tijd maken in de proefwerkweek...

2. Ik heb het maskeervloeistof (inmiddels dus vaste stof) ervanaf gerold. Sommige spetters waren mij te groot, die heb ik verkleind (althans, een poging tot). Ik heb redelijk donker gewerkt, vind ik zelf. Vooral bij de weerkaatsing en de vleugels. Op sommige plaatsen is het water te druk, maar het is zo moeilijk om de juiste nuances van de foto over te nemen, en juist dat gene weg te laten wat het zo druk of lelijk maakt. Al met al ben ik heel tevreden over een aquarelletje, zo uit het niets. Want niet vergeten dat ik acryl gewend ben!
foto

foto

foto

Pentekening Leeuw
1. Ik heb voor het eerst gewerkt met 'Liquid masking film'. Dit is een laagje (stinkende) gel dat je op papier smeert, en daar ga je met waterverf (of verdunde inkt) overheen. Als dit laagje is opgedroogd natuurlijk. Ben je klaar, haal je het er weer af en het is uitgespaard. Ik was veel te ongeduldig, het is weer een typisch huiswerk-project, dus op twee plaatsen is uiteindelijk het papier beschadigd. Aquarel is helemaal niks voor mij, geef mij maar acryl.
Ik heb in een paar lagen de groffe lijnen van de leeuw aangebracht, en geprobeerd gras uit te sparen. Ik heb de kop al een klein beetje met pure inkt geaccentueerd, van veraf ziet het er al goed uit. Ik ben benieuwd naar de vorderingen, al zeg ik het zelf, maar ik denk niet dat ze spoedig volgen.

2. Ik heb weer iets uit de oude doos gehaald. Deze pentekening heb ik op de boot afgemaakt. Ik moet toegeven dat ik hem lichtelijk heb afgeraffeld omdat ik een hekel heb aan gras, maar ach, ik was hier niet zo serieus mee bezig. Het was vooral een experiment zoals je bij de eerste fase hebt kunnen lezen.

Ohja, even een tip: Laat de Liquid Masking Gel er niet langer dan een week opzitten, anders dan loop je kans dat het papier ervan scheurt.
foto

foto

Mini-schilderij
1. Weer een klein projectje tussendoor: Een mini-schilderijtje. Er komt een tentoonstelling, dus dit werkstukje krijgt zijn vorderingen. Ik ga hierop een bloem met een bij afbeelden. Waarschijnlijk wordt de bij op ware grootte. Ik heb grof de contouren geschilderd van de bloem (en de bloemblaadjes op de achtergrond), omdat het doekje niet zo goed zuigt. Ik ben heel benieuwd hoe dit eruit komt te zien.

2. Ik ben maar weer wat verder gegaan. Het is echt even iets anders; omdat je op zo'n klein oppervlak bezig bent blijft de verf nat. Ik en mijn moeder waren bezig onder een grote lamp en het was heel erg moeilijk kijken. Ook was het uitproberen met kleine kwastjes. Ik heb gemerkt dat je met een sleper hele leuke dingen kunt uitproberen. Ik heb kleine glimmers en glanzen aangebracht met de sleper. Aan de bij is nog steeds niks gedaan. Ik hoop hier snel weer even aan te kunnen werken, want het is erg leerzaam.

3. Met een sleper heb ik mezelf weer in het zweet kunnen werken. Niet alleen de bloemblaadjes en het hart heb ik hiermee afgewerkt, maar ook bijna de gehele bij. Zo uitvergroot kan het wat slordig overkomen, maar als je hem op ware grootte ziet dan zie je dat het toch nog een best klein schilderijtje is! Ben hier tevreden over! Dit schilderijtje en net zo'n grote miniatuur van mijn moeder hebben inmiddels op een expositie in de bibliotheek van Wijchen gestaan!
foto

foto

foto

foto

Pentekening Stier
1. Het is niet voor het eerst dat ik een kroontjespen in mijn hand heb, maar het is wel lang geleden. Het was daarom best eng om met de inkt te beginnen, want het is zo definitief, en als het meteen drastisch fout gaat dan is dat zonde van het opgespannen aquarelpapier. Ik heb meteen uren doorgewerkt, en heb besloten om behalve zwarte inkt ook rode ecoline te gebruiken. Het resultaat kun je zien, omdat het eigenlijk een opdracht is ben ik er tevreden mee. Persoonlijk vind ik de stier goed gelukt; de kop is ietwat aan de grote kant, maar beter te groot dan te klein heb ik ooit geleerd (foutje! Ziet er absoluut niet uit!). Ik heb een stukje aan de achtergrond gerend en ongeveer anderhalve man op de voorgrond getekend. Ik weet nog niet hoeveel mensen ik ga tekenen, aangezien de stier wel duidelijk op de voorgrond moet blijven. Het moeilijke aan de pentekening is dat je meteen alles juist neer moet zetten. Het leuke is wel dat je kunt afwisselen van grof naar detail.

2. Perspectief is een ramp, zeker als het wordt onderbroken door een stier. Ik heb even in de problemen gezeten met het dak; dat had ineens een knik maar dat heb ik enigszins kunnen verbeteren. Ik heb nog wat mannen getekend en de achtergrond is een stuk verder gevorderd! Ik ben er nog steeds positief over, maar dat kan bij elk fout lijntje omslaan! Waarschijnlijk zal er met de stier zelf niet veel meer gebeuren.

3. Helaas is het qua perspectief mislukt, de mensen zijn een beetje donker, het klopt allemaal van geen kanten. Een groot nadeel van pen is dat je niet zomaar kunt gummen of een dikke kwak verf eroverheen kunt smeren. Gelukkig is het maar een klein opdrachtje en hoef ik niemand teleur te stellen. Ik heb alle hoeken af gemaakt, schaduwen aangebracht op de grond en her en der nog wat bijgewerkt. Ik zou zeggen; zoek de verschillen, want hij is af! Oh ja, voor de geïnteresseerden: Er zitten twee 'easter eggs' in.
foto

foto

foto

Einde